Publicații IIO

Autor
Doru Radosav
Anul
2016
Titlu
Istoria din Memorie
Editura
Argonaut Symphologic Publishing
Descriere

Volumul „ Istoria din memorie. Încercări de istorie orală ” însumează o serie de studii şi articole scrise şi publicate de-a lungul a mai bine de două decenii la care se adaugă o contribuţie substanţială şi inedită pentru istoriografia românească. În paginile  studiului de deschidere al volumului, profesorul Doru Radosav realizează o sinteză asupra concepţiei despre istoria orală și o prezentare sistematică a principalelor şcoli istoriografice ale domeniului afirmate pe mapamond. Prin conținutul său, cartea  marchează un teritoriu istoriografic nou afirmat în mediul academic românesc cu o relevanţă epistemologică şi deopotrivă ca practică şi exerciţiu de istorie orală.

Autor
Sînziana Preda (ed.)
Anul
2017
Titlu
Doamne, unde te găsesc, acolo mă pocăiesc! Istorii orale ale romilor neoprotestanţi din România
Editura
Editura de Vest
Descriere

Aproape fără excepţie, rememorarea şi nararea episodului convertirii a suscitat o trăire intensă, imersiunea într-o dimensiune intimă, extrem de personală, însă posibil a fi împărtăşită unor necunoscuţi (celor din sfera academică şi publicului larg).

Autor
Călin Olariu (ed.)
Anul
2016
Titlu
Povestea mea - povestea noastră.Gaborii din judeţul Mureş
Editura
Argonaut şi Mega
Descriere

Poveştile de viaţă reunite în cadrul acestui volum reprezintă o mică parte a interviurilor realizate în comunitatea de gabori din judeţul Mureş, în iulie 2015, de către cercetătorii Institutului de Istorie Orală din Cluj-Napoca.

Autor
Adrian Boda (ed.)
Anul
2017
Titlu
Eram toţi ca fraţii. Romii în armată în timpul regimului comunist. Interviuri de istorie orală
Editura
Mega
Descriere

Volumul „Eram toți ca frații...” reunește un număr de 20 de fragmente de interviuri centrate pe experiența cazonă a romilor în perioada 1948-1990. Narațiunile oferă cititorului perspectiva soldaților de etnie romă în perioada cât aceștia și-au satisfăcut stagiul militar obligatoriu în diferitele garnizoane din România, fiind abordate teme precum: impactul plecării din comunitățile tradiționale, rigoarea primului stagiu, acomodarea cu specificul vieții cazone, rutina cotidiană în timpul serviciului militar, alimentația și igiena, relațiile interumane, detașarea la muncă, dar și aspecte mai sensibile precum manifestarea unor prejudecăți și atitudini discriminatorii din partea celorlați.   

Autor
Manuela Marin (ed.)
Anul
2017
Titlu
Romii şi regimul comunist din România. Marginalizare, integrare şi opoziţie Vol.II
Editura
Mega
Descriere

Volumul îşi propune să reconstituie, din perspectiva documentului de arhivă, istoria romilor din România în perioada 1948-1989 din perspectiva relaţiei lor (individuale şi colective) cu regimul comunist. 

Autor
Manuela Marin (ed.)
Anul
2017
Titlu
Romii şi regimul comunist din România. Marginalizare, integrare şi opoziţie Vol.I
Editura
Mega
Descriere

Volumul îşi propune să reconstituie, din perspectiva documentului de arhivă, istoria romilor în perioada regimului comunist din România.

Autor
Institutul de Istorie Orală
Anul
2016
Titlu
Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România. Banantul montan mărturii, vol. I
Editura
Argonaut
Descriere

Acest volum cuprinde o colecţie de interviuri făcute în satele din zona Banatului montan.

Autor
Institutul de Istorie Orală
Anul
2016
Titlu
Mişcarea de rezistenţă anticomunistă din România. Banantul montan mărturii, vol. II
Editura
Argonaut
Descriere

Acest volum cuprinde o colecţie de interviuri făcute în satele din zona Banatului montan.

Autor
Aura Pintea
Anul
2016
Titlu
Imaginea evreilor din Maramureş în memoria colectivă
Editura
Argonaut
Descriere

Această lucrare are drept obiectiv reconstituirea profilului identitar al evreilor din nordul ţării prin intermediul istoriei orale, ştiinţă de graniţă ce se contaminează voit şi se condimentează atât cât este nevoie cu tehnici şi procedee specifice sociologiei, psihologiei, istoriei, etnologiei, statisticii, biografiei.

Al Doilea Război Mondial în memoria veteranilor din zona Brad, jud. Hunedoara, vol. II; Livia Coroi
Autor
Livia Coroi
Anul
2013
Titlu
Al Doilea Război Mondial în memoria veteranilor din zona Brad, jud. Hunedoara, vol. II
Editura
Argonaut
Descriere

Războiul a însoţit umanitatea de-a lungul istoriei, punctul culminant fiind atins în secolul XX, veac traumatizat de cele două războaie mondiale şi de alte zeci de conflicte la scală mai mică. Cel de-al doilea război mondial a reprezentat forma cea mai oribilă de manifestare a sa. Volumele de faţă servesc acestui ţel, autoarea reuşind prin intermediul interviurilor cu foştii combatanţi să ofere cititorului o radiografie a războiului, a ceea ce semnifică: distrugere, moarte, teamă, genocid.

Al Doilea Război Mondial în memoria veteranilor din zona Brad, jud. Hunedoara vol. I; Livia Coroi
Autor
Livia Coroi
Anul
2013
Titlu
Al Doilea Război Mondial în memoria veteranilor din zona Brad, jud. Hunedoara vol. I
Editura
Argonaut
Descriere

Războiul este un eveniment al Marii Istorii, care prin excepţionalitatea sa capătă în reprezentarea publică o aură fabulatorie. Din acest motiv, al războiului ca temă culturală, a devenit un subiect al istoriografiei ce a suscitat interesul publicului de ieri şi de azi, de aici şi de pretutindeni. Apropiat, în schimb de istorie orală, "războiul ca poveste", devine un eveniment nu doar dramatic prin consecinţe, ci unul inteligibil în dimensiunea sa emoţională şi afectivă.

Memorie şi suferinţă: consideraţii asupra literaturii memorialistice a universului concentraţionar comunist; Iulia Pop
Autor
Iulia Pop
Anul
2010
Titlu
Memorie şi suferinţă: consideraţii asupra literaturii memorialistice a universului concentraţionar comunist
Editura
Argonaut
Descriere

Autoarea analizează cu instrumentele literatului și ale istoricului literatura memorialistică de detenție publicată în România postdecembristă. Lucrarea se oprește asupra unor mărturii ale unui timp zbuciumat pentru a contribui la reconstituirea și restituirea istoriei perioadei regimului comunist.

Războiul din Afganistan (1979-1989) în memoria participanţilor din Republica Moldova. Realitate istorică şi imaginar social; Ion Xenofontov
Autor
Ion Xenofontov
Anul
2010
Titlu
Războiul din Afganistan (1979-1989) în memoria participanţilor din Republica Moldova. Realitate istorică şi imaginar social
Editura
Lumen
Descriere

Lucrarea constituie prima monografie complexă dedicată participării moldovenilor la conflictul din Afganistan. Bazându-se pe un vast material documentar; mărturii ale participanţilor, documente de arhivă, bibliografie, autorul reuşeşte să analizeze războiul pornind de la viaţa cotidiană a combatanţilor, limbajul militar, situaţiile limită, strategiile de supravieuţre, ajungând până la efectele războiului asupra vieţii postbelice a combatanţilor, aşa-numitul "sindrom afgan".

Războiul sovieto-afgan (1979-1989). Studiu de istorie verbală. Percepţii. Documente; Ion Xenofontov
Autor
Ion Xenofontov
Anul
2011
Titlu
Războiul sovieto-afgan (1979-1989). Studiu de istorie verbală. Percepţii. Documente
Editura
Lumen
Descriere

Volumul are la bază mărturiile culese de autor prin intermediul interviurilor de istorie orală cu foştii combatanţi basarabeni în războiul din Afghanistan. Continuând tema abordată în lucrarea "Războiul din Afghanistan (1979-1989)...", volumul îşi propune, aşa cum precizeză şi autorul "scoaterea din anonimat" a martorilor acestui teribil conflict prin publicarea interviurilor şi a materialelor din arhivele personale (scrisori, noţie, fotografii) ale foştilor luptători.

Mişcarea de reprezintă anticomunistă din România II: Grupul 'Cruce şi Spadă'. Mărturii; Denisa Bodeanu; Cosmin Budeancă; Valentin Orga
Autor
Denisa Bodeanu, Cosmin Budeancă, Valentin Orga
Anul
2009
Titlu
Mişcarea de reprezintă anticomunistă din România II: Grupul 'Cruce şi Spadă'. Mărturii
Editura
Argonaut
Descriere

Volumul este o reeditare mai completă a volumului publicat în anul 2005. Sunt prezentate 15 mărturii privind istoria recentă a României, a activităţii grupului de partizani "Cruce şi Spadă", care a activat în zona Munţilor Apuseni.

Shoah în Transilvania de Nord: depoziţi despre viaţă şi moarte: cercetare de istorie orală; Ioana Cosman
Autor
Ioana Cosman (ed.)
Anul
2010
Titlu
Shoah în Transilvania de Nord: depoziţi despre viaţă şi moarte: cercetare de istorie orală
Editura
Argonaut
Descriere

Reprezintă continuarea volumui "Depoziţii despre viaţă şi moarte: Holocaustul din Nord-Vestul Transilvaniei: Cercetare de istorie orală." În studiul introductiv, editoarea prezintă situaţia evreilor din Transilvania de Nord după 1918, urmând 24 de interviuri cu evrei, martori români şi maghiari din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Cluj.

Livia Sicoie-Coroi; Colectivizarea agriculturii în raionul Brad: regiunea Hunedoara: Mărturii, vol. II
Autor
Livia Sicoie-Coroi (ed.)
Anul
2010
Titlu
Colectivizarea agriculturii în raionul Brad: regiunea Hunedoara: Mărturii, vol. II
Editura
Argonaut
Descriere

Volumul II continuă tematica primului referitoare la colectivizarea în regiunea fostului raion Brad.

Colectivizarea agriculturii în raionul Brad: regiunea Hunedoara: Mărturii, vol. I; Livia Sicoie-Coroi
Autor
Livia Sicoie-Coroi
Anul
2010
Titlu
Colectivizarea agriculturii în raionul Brad: regiunea Hunedoara: Mărturii, vol. I
Editura
Argonaut
Descriere

Volumul conţine 176 de mărturii referitoare la colectivizarea agriculturii în fostul raion Brad, mărturii culese pe parcursul a două etape de cercetare: 1996-1997 şi 2003-2009.

Lazăr de la Rusca: mitbiografia în comunism şi postsocialism; Ionuţ Costea
Autor
Ionuţ Costea
Anul
2008
Titlu
Lazăr de la Rusca: mitbiografia în comunism şi postsocialism
Editura
Argonaut
Descriere

Autorul prezintă modalităţile în care se conturează mitbiografia ca biografie a eroului comunist şi a activistului de partid trădător al comunităţii şi valorilor traadiţionale. Îmbinând mărturiile de istorie orală, documentele oficiale şi extrasele din presa vremii, se conturează imaginea lui Lazăr de la Rusca, martir comunist în România anilor '50.

Colectivizarea agriculturii în raionul Brad între istorie şi memorie; Livia Sicoie-Coroi
Autor
Livia Sicoie-Coroi
Anul
2009
Titlu
Colectivizarea agriculturii în raionul Brad între istorie şi memorie
Editura
Argonaut
Descriere

Lucrarea face parte din tentativele istoriografice inovatore din România, reprezentate prin asumarea istoriei oral, în cercetarea şi reconstituirea trecutului apropiat. Având la bază teza de doctorat a autoarei, volumul este construit pe un suport documentar a peste 160 de martori, fonduri arhivistice şi de arhive personale.

Istorie şi memorie în comunităţile cehilor din Clisura Dunării; Sînziana Preda
Autor
Sînziana Preda
Anul
2010
Titlu
Istorie şi memorie în comunităţile cehilor din Clisura Dunării
Editura
Argonaut
Descriere

Carte reconstituie identitatea colectivă a cehilor din Munţii Banantului şi se situează la intersecţia dintre istorie orală şi antropologie culturală. Sunt urmărite secvenţele istoriei cehilor din această zonă, de la colonizare şi până la repatriere, o istorie care "se încheie" pentru această comunitate.

"Suferinţa nu se dă la fraţi..." mărturia Lucreţiei Jurj despre rezistenţa anticomunistă din Apuseni (1948-1958); Cornel Jurju; Cosmin Budeancă
Autor
Cornel Jurju, Cosmin Budeancă
Anul
2002
Titlu
"Suferinţa nu se dă la fraţi..." mărturia Lucreţiei Jurj despre rezistenţa anticomunistă din Apuseni (1948-1958)
Editura
Dacia
Descriere

Cartea, rezultatul unui dialog purtat cu instrumentele istoriei orale, reconstituie un destin individual, al Lucreţiei Jurju, la întâlnirea cu marea istorie. Lucreţia Jurj a fost participant activ în rezistenţa anticomunistă din Munţii Apuseni în perioada 1948-1958.

Rezistenţa anticomunistă în judeţul Gorj reflectată în mentalul colectiv; Gheorghe Gorun
Autor
Gheorghe Gorun
Anul
2008
Titlu
Rezistenţa anticomunistă în judeţul Gorj reflectată în mentalul colectiv
Editura
Craiova Universitaria
Descriere

Lucrarea abordează subiectul rezistenţei anticomuniste în judeţul Gorj analizând atât rezistenţa armată cât şi împotrivirea faţă de colectivizare, revolta minerilor din Motru sau cazurile individuale de rezistenţă la comunism.

Copilăria de altădată în zona Brad; Livia Coroi
Autor
Livia Coroi (coord.)
Anul
2012
Titlu
Copilăria de altădată în zona Brad
Editura
Argonaut
Descriere

Lucrarea analizează experienţa copilăriei la jumătatea secolului XX prin intermediul anchetei orale. Cele 34 de interviuri de istorie orală, realizate de elevii Colegiului Naţional "Avram Iancu" Brad sub coordonarea prof. Livia Coroi, reconstituie viaţa cotidioană a elevilor din oraşul Brad şi satele învecinate în perioada comunistă.

Represiunea politică în România comunistă: "Garda Albă" organizaţie subversivă inventată de Securitatea hunedoreană; Cosmin Budeancă
Autor
Cosmin Budeancă
Anul
2010
Titlu
Represiunea politică în România comunistă: "Garda Albă" organizaţie subversivă inventată de Securitatea hunedoreană
Editura
Argonaut
Descriere

Volumul este produs cercetărilor începute din stagiul masteral şi îşi propune reconstituirea prin intermediul unui studiu, a 14 interviuri orale şi a 6 mărturii scrise, modalitatea prin care Securitatea hunedoreană a pus la cale o înscenare juridică cu scopul de a elimina eventualii opozanţi ai regimului comunist. Tabloul înscenării comuniste este completat de documentele, fotografiile şi biografiile celor care au fost acuzaţi că au fost membri ai organizaţiei "Garda Albă".

Rezistenţa anticomunistă din Apuseni. Grupurile: "Teodor Şuşman", "Capotă-Dejeu", "Cruce şi Spadă." Studiu de istorie orală; Doru Radosav; Almira Ţetea; Cornel Jurju; Valentin Orga; Florin Cioşan; Cosmin Budeancă
Autor
Doru Radosav, Almira Ţetea, Cornel Jurju, Valentin Orga, Florin Cioşan, Cosmin Budeancă
Anul
2003
Titlu
Rezistenţa anticomunistă din Apuseni. Grupurile: "Teodor Şuşman", "Capotă-Dejeu", "Cruce şi Spadă." Studiu de istorie orală
Editura
Argonaut
Descriere

Volumul este rezultatul cercetprilor de istorie orală privind rezistenţa anticomunistă din Munţii Apuseni; cercetări integrate într-un program naţional de cercetare. Prezintă istoria povestită a grupurilor de rezistenţă, istoria provocată prin anchetele orale.

Saşii transilvăneni între statornicie şi dezrădăcinare; Corneliu Gaiu; Valentin Orga
Autor
Corneliu Gaiu, Valentin Orga (ed.)
Anul
2006
Titlu
Saşii transilvăneni între statornicie şi dezrădăcinare
Editura
Accent
Descriere

Lucrarea prezintă aspecte din viaţa saşilor transilvăneni în diverse momente istorice. Studiile au fost realizate în cea mai mare parte de cercetători ai Institutului de Istorie Orală şi alţi istorici UBB, alături de muzeografi din cadrul Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Grupul "Capotă-Dejeu" (1947-1957). Mărturii; Cosmin Budeancă; Denisa Bodeanu
Autor
Cosmin Budeancă, Denisa Bodeanu
Anul
2006
Titlu
Grupul "Capotă-Dejeu" (1947-1957). Mărturii
Editura
Argonaut
Descriere

Volumul prezintă activitatea grupului "Capotă-Dejeu", ciprinzând un număr de 23 de mărturii privitoare la activităţile acestuia desfăşurate în perioada 1947-1957 în zona munţilor Apuseni.

Donbas - O istorie deportată; Doru Radosav
Autor
Doru Radosav
Anul
1995
Titlu
Donbas - O istorie deportată
Editura
Dacia
Descriere

Sunt prezentate tragediile şvabilor deportaţi în minele Donbasului, o istorie care moare odată cu trecerea anilor, lumea germanică din nord-vestul României împuţinându-se prin plecările definitive ale familiilor de şvabi în Germania.

Neoprotestanţii din Transilvania în timpul regimului comunist; Denisa Bodeanu
Autor
Denisa Bodeanu
Anul
2007
Titlu
Neoprotestanţii din Transilvania în timpul regimului comunist: studiu de caz: baptiştii din judeţul Cluj: mărturii şi documente
Editura
Argonaut
Descriere

Volumul prezintă biogrfiile celor 14 martori invervievaţi la incidenţa cu "Marea Istorie". Prin aceasta, Denisa Boeanu încearcă o recompunere a trecutului comunităţii baptiste din judeţul Cluj.

Rezistenţa armată anticomunistă din România. Grupul "Teodor Şuşman" (1948-1958). Mărturii; Valentin Orga; Cosmin Budeancă; Denisa Bodeanu
Autor
Cosmin Budeancă, Denisa Bodeanu
Anul
2002
Titlu
Rezistenţa armată anticomunistă din România. Grupul "Teodor Şuşman" (1948-1958). Mărturii
Editura
Argonaut
Descriere

Volumul face parte din seria dedicată rezistenţei anticomuniste, supunând atenţiei cititorului mărturii inedite de referităare la activităţile grupului de rezistenţă "Teodor Şuşman". Cartea este construită pe un număr de 24 mărturii referitoare la acţiunile acestui grup în munţii Apuseni în perioada 1948-1958.